Hundefoder test – Her er det bedste foder til din hund

Vi elsker vores hunde, vi ønsker kun det bedste for dem. Det betyder dog ikke, at vi nødvendigvis ved hvilket hundefoder der er det bedste for dem. Der findes flere hundrede forskellige mærker og det kan mildest talt være en jungle at navigere i, derfor har vi lavet denne hundefoder test for at hjælpe dig og din hund til at finde noget lækkert kvalitets foder.  

Din hunds ernæring er mindst lige så vigtig for den, som din ernæring er for dig. Hvis du lever af junkfood eller mad af dårlig kvalitet dag ud og dag ind vil dit velvære også blive forringet.

Hvad er godt hundefoder?

Der er ikke noget simpelt svar på dette spørgsmål, det afhænger i høj grad af hunderacen, om de har nogle allergier, aktivitetsniveau og en lang række andre faktorer.

Vi tager i denne hundefoder test et kig på, hvad godt hundefoder skal indeholde for at din hund kan få den bedst mulige ernæring. Ved at forstå hvad en hund har brug for i sin kost og hvilke hundefoder mærker, som er kendt for at producere foder af høj kvalitet, kan du være med til at skabe en sund livsstil med stort velvære for din hund.

 

Hundefoder af dårlig kvalitet kan blandt andet:

 • Ofte give anledning til allergi
 • Medføre tør og ofte lugtende pels
 • Føre til uhensigtsmæssig adfærd
 • Ophobning af affaldsstoffer
 • Store mængder afføring
 • Medføre højere stressniveau
 • Manglende energi overskud
 • Dårlig mundhygiejne
 • Smerter i maven
 • Gøre hunden mere aggressiv

Disse bestod hundefoder testen

Der findes rigtig mange forskellige slags hundefoder. Vi har desværre ikke mulighed for at tjekke det hele. Vi vil løbende opdatere denne liste med hundefoder efterhånden som de består vores test. Rækkefølgen på listen har ikke nogen betydning, finder du foderet på listen her, er det fordi foderet er helt iorden.

hundefoder test vinder

First Buddy Hundefoder test

First Buddy er glutenfri hundefoder, som fremstilles af gode og naturlige råvarer, som også ville være egnet til menneskeføde.  First Buddy imponerede hele vejen gennem vores hundefoder test, som et super godt produkt af højeste kvalitet.

Det første vi bider os mærke i er ingredienslisten, som virkelig gør os glad. Her er and, kanin og kylling opført som værende hovedvægten af på ingredienslisten. Kylhydraterne kommer fra gode råvarer som sorgho, ris og kartofler. Vi finder ingen animimalske biprodukter på listen, hvilket er betyder der heldigvis kun er brugt ordenligt kød. Produktet indeholder ikke gluten og heller ikke korn, hvilket normalt kan være medvirkende til dårlig mave og ubehag hos nogle hunde.

Fordelingen af næringsstoffer ved 100g:

 • Protein 24%
 • Fedt 14%
 • 403 kcal

Derudover er foderet rigt på både vitaminer og mineraler, samt OMEGA3 fra vildlaks. 

Der er desuden lavet omfattende test, hvor 4 tons foder blev fordelt på 50 forskellige hunde. Her var feedbacken blandt andet:

 • Foderet ser godt ud, dufter godt og er ikke fedtet
 • Smager godt – selv kræsne hunde spiser det under testen
 • Har en god virkning på pelsen
 • Har en positiv virkning på allergihunde
 • Giver en god og sund fordøjelse. Ingen problemer hos hunde med sart mave.
 • Minimal afføring – både mængde og antal gange
hundefoder test vinder

Sportsman’s Pride test

Sportsman’s Pride er nemt fordøjeligt, kvalitets foder, der giver masser af energi til din hund. Det indeholder ingen korn, som hvede, byg eller havre. Kødet er af høj kvalitet og der er ikke tilsat nogle dårlige biprodukter.

Fordelingen af næringsstoffer ved 100g:

 • Protein 26%
 • Fedt 18%
 • 387 kcal

Det er en rigtig god sammensætning af protein og fedt, som sørger for at dække din hunds energiniveau og bidrager til at holde den i god fysisk form.

Øverst på ingredienslisten listen står “kyllingkødmel”. Det lyder måske ikke så lækkert, men det er faktisk kød af høj kvalitet. Kødmel betyder at det er drænet for vand, så der kun er “rent” kød tilbage. 

For at opsummere Sportsman’s Pride:

 • er et hundefoder uden hvede, korn, byg og havre.
 • Indeholder gode Omegafedtsyrer
 • Foderet er let fordøjeligt
 • Ingen kunstige og genmodificerede tilsætningsstoffer
 • Naturligt konserveret
 • Meget velsmagende 
hundefoder test vinder

Fromm Family test

Fromm Family er en af de ældre producenter af hundefoder – De var de første til at gå på markedet med tørfoder som man kender det i dag. Fokus har hele tiden været på nyskabelse baseret på viden om ernæring og sundhed for dyr. 

Fordelingen af næringsstoffer ved 100g:

 • Protein 23%
 • Fedt 15%
 • 372 kcal

God energitæt foder med god fordeling af protein og fedt, som giver din hund en sund energi. 

Øverst på ingredienslisten listen står både kylling og “kyllingkødmel” og vi finder ingen animalske biprodukter. Foderet indeholder ingen hvede eller majs og er rigt på omegafedtsyrer fra lakseolie.

For at opsummere Fromm Family:

 • Indeholder ingen hvede, majs eller animalske biprodukter
 • Hovedingrediensen er kylling
 • Lavet på rigtig ost og friske æg
 • Rig på omegafedtsyrer fra lakseolie

 

Hvad har en hund brug for at spise

Det første du skal kigge på er ernæringssammensætningen i hundefoderet. Helt basalt kan det koges ned til tre næringsstoffer protein, fedt og kulhydrater.

Afhængig af din hunds race, helbred og aktivitetsniveau vil behovet for fordelingen af ernæringstofferne variere. Du vil nu få en forståelse for hvad de forskellige stoffer gør for hunden og hvorfor det vægter højt i vores hundefoder test.

Protein

Protein er kroppens byggesten, det er en vigtig og essentiel del af din hunds kost. Protein bliver brugt til at bygge muskler og reparerer muskelceller. Det hjælper også til at holde din hunds celle funktioner i gang.

Kvalitets kød giver hunden mange af de essentielle næringsstoffer din hund har brug for til at leve et aktivt liv. Alle hunde og især hvalpe har brug for protein til at vokse og vedligeholde kroppen. Protein kommer ofte fra animalsk baserede fødevarer fx oksekød, kylling eller fisk. Der er forskel på kvaliteten af protein, hvis proteinet kommer fra slagteri affald eller animalske biprodukter, vil det i høj grad ikke være samme kvalitet som fra et stykke ordenligt kød.

Fedt

Ja, din hund har brug for fedt. Fedt er nemlig den største energikilde for din hund. Det er en meget koncentreret energikilde og samtidig hjælper fedtet din hunds krop med at absorbere og bruge alle de vitaminer og indholdstoffer som kroppen også har brug for.

Foder med et højt fedtindhold er super for hunde der er meget aktive og arbejder hele dagen, men kan også være godt for hunde med nyreproblemer da det hjælper med at optage mere næring.

Kulhydrater

Kulhydrater giver din hund den benzin den har brug for her og nu. I hundefoder kommer de fleste kulhydrater fra kilder som korn, kartofler, bønner, frugt og grøntsager. Udover at tilfører kulhydrater til din hunds kost giver disse ingredienser også din hund de fibre den har brug for for at have en sund mave funktion.

Fibre er en type af kulhydrater som er vigtig for din hund. Generelt hjælper fibre til at holde din hunds fordøjelses system sund og rask, men har din hund problemer med mavegas kan det være en god ide at kigge på om den får de rigtige fibre eller overhovedet får fibre nok.

Andre næringstoffer

Udover de tre hoved næringsstoffer indeholder foderet også en masse andre ting. Vand, vitaminer og mineraler er blot nogle af tingene du finder på ingredienslisten. Der er mange og det vil være alt for omfattende at beskrive hver enkelt i denne artikel.

Du bør fokusere på din hund og hvilke behov den har. For langt de fleste er det nok at undersøge indholdet af de tre hovednæringsstoffer protein, kulhydrater og fedt. Afhængig af din hunds race, størrelse, helbred og aktivitetsniveau kan din hunds behov for fordellingen  af disse indholdstoffer varierer.

Undersøg indhold og ingredienser

Det er vigtigt du kender fordelingen af næringsindhold i hundefoderet og hvilke ingredienser foderet er lavet af. Alle disse informationer kan du finde på posen med foder eller på producentens hjemmeside.

Forstå ingredienslisten

En ingrediensliste er opbygget kronologisk således at den ingrediens der står først også er den ingrediens som der er mest af i foderet. De fleste ingredienser giver sig selv, men man skal dog være opmærksom på at listen til tider kan snyde.

Der kan for eksempel stå 22% kød og kødbiprodukter, de fleste hundejere vil gerne have en høj andel kød i foderet. Her skal du dog være opmærksom på at det er 22% kød OG kødbiprodukter, kødbiprodukter er også kaldet animalske biprodukter. Animalske biprodukter er kød hvor det på et tidspunkt er blevet bestemt at det ikke skal anvendes til konsum. Det er selvfølgelig et vidt begreb, men kan fx være ko yver, kyllingeben og næb, man ved det i virkeligheden ikke. Uanset hvad vil kvaliteten ikke være det samme som et stykke kød. Du kan læse mere om animalske biprodukter hos fødevarestylrelsen.

Du vil også bemærke er der står råaske og træstof på hundefoderet, det lyder umiddelbart ikke som noget man ønsker i sit hundefoder. Der er dog ingen grund til bekymring tværtimod. Råaske er en indikator for minimums fordelingen af mineraler i foderet som fx magnesium og calcium i foderet. Mineraler er vigtige for at din hund kan opretholde en sund krops funktion. Træstof er også det man kalder råfibre og er derfor ikke fordøjelige kulhydrater. Råfibre er gode for din hund da de hjælper din hund med at holde en god tarmfunktion. 

Undgå dårlige ingredienser

 Du ønsker at give din hund det bedste hundefoder, det er derfor vigtigt at du undgår dårlige ingredienser. Det har vi naturligvis også lagt vægt på i vores hundefoder test. For uanset hvor glad din hund er for foderet kan det sagtens ske at foderet er fyldt med dårlige ingredienser, som giver hunden maveproblemer eller på sigt helbredsproblemer. 

Dårlige ingredienser er ikke kun skidt for din hunds helbred, men har også en effekt på din hunds evne til at løbe rundt og lege. Råvarer af lav kvalitet leverer nemlig ikke den energi din hund har brug for, for at få kroppen til at fungere mest effektivt. 

Der er en række ingredienser du skal være opmærksom på da de fører til dårlig trivsel for din hund. Disse ingredienser finder du ofte i billigt hundefoder af meget lav kvalitet. De dårlige ingredienser bliver brugt som “fyld” i foderet da de er billige.