De fleste har på et eller andet tidspunkt deres hund i bilen. Det kan være man vil have den firbenede ven med på en spændende gåtur, eller måske en tur til dyrlægen. Du har måske tænkt over hvad lovgivningen for at have sin hund i bilen siger. Eller hvordan du bedst muligt sikrer både dig og din hund bedst.

Selvom reglerne i Danmark er ret lempelige på det område, er det en god ide at tage ansvar og sikre hunden.

Vi kigger i denne artikel på lovgivningen. For selvom der ikke er meget lovgivning på området, er der dog lidt man skal være opmærksom på. Vi vil også gennemgå forskellige måder, du kan sikre din hund i bilen. Således, at både du og din firbenede ven, kan undgå skader ved hårde opbremsninger og i værste tilfælde kollision.

Hvad siger lovgivningen om hund i bilen?

Lad os starte med at slå fast, at der ikke findes nogen specifik lovgivning omkring transport af hund i bilen. Det betyder blandt andet, at der ikke er krav til at hunden skal være fastspændt under kørslen eller sidde i et hundebur. 

I Danmark kategoriserer man transport af hunde som gods. Det betyder at du skal overholde bestemmelserne i færdselsloven for transport af gods. Du skal derfor sikre at hunden anbringes på en måde, så den ikke er til fare for chaufføren eller eventuelle passagerer. Du skal også sørge for, at hunden på ingen måde kan forstyrre chaufføren i sin kørsel.

Du bør derfor overveje at sikre din hund, hvis denne ikke kan forholde sig helt roligt under hele køreturen og dermed kan risikere at genere din kørsel. 

Hvis du sidder med hunden på skødet bør du kraftigt overveje at sikre den. Man tænker måske ikke, at en lille chihuahua på omkring 2 kg kan være et problem. Men hvis man eksempelvis kører galt med 100 km i timen, vil chihuahuaen på 2 kg, som ikke er fastspændt blive katapulteret og ramme med en kraft svarende til 153 kg! Det bør være åbenlyst for alle, at det er livsfarligt for både hund, chauffør og passagerer.

Vær opmærksom på reglerne for hund i bilen i udlandet

I Danmark betragtes hunde som gods i følge færdselsloven. Det betyder at der ikke er nogle specifikke krav til hvordan hunden skal transporteres i bilen. Du skal være opmærksom på, at reglerne ikke er ens i alle lande. Det betyder at du skal sætte dig ind i reglerne for, at have hund i bilen i det pågældende land. 

I Sverige er der eksempelvis krav til at kæledyr skal sikres under kørsel. Der er samtidig nogle specielle krav til burets størrelse eller en speciel sikkerhedssele.

Sådan kan du sikre din hund i bilen

Selvom det ikke er direkte ulovligt ikke at sikre sin hund i bilen, er der flere gode grunde til at gøre det. Både for din egen skyld, men i høj grad også for hundens skyld. 

Skulle du være så uheldig at være impliceret i et trafikuheld, hvor der er brug for redningspersonale, er det også en rigtig god ide, hvis hunden sidder i sit bur. I sådan en stresset situation, kan nogle hunde godt have et beskytterinstinkt, der kan forhindre redningspersonalet i at yde den hjælp der er brug for. 

Der findes altså masser af gode grunde til at sikre hunden i bilen. Der findes også flere forskellige muligheder, vi vil herunder gennemgå nogle af de mest populære løsninger.

hundebur

Hundebur til bilen

Et hundebur til bilen er en rigtig god løsning til at sikre hunden i bilen. Der findes rigtig mange gode hundebure i forskellige størrelser og med lækre detaljer afhængig af dit og din hunds behov. Det er vigtigt du sørger for at buret kan monteres ordentligt og forsvarligt i din bil, da det ellers vil blive kastet rundt i bilen i tilfælde af en ulykke. For mindre hunde kan det være nok med en transport kasse, så længe den fastgøres forsvarligt.

Det kræver naturligvis, at man har en bil med god plads i bagagerummet, men det er bestemt værd at undersøge mulighederne. Samtidig kan det for nogle hunde også være rart, at have sit “eget” sted hvor den er tryg, når i skal ud og køre.

sikkerhedssele til hunde

Sikkerhedssele til hunden

Hvis du ikke har mulighed for at have hunden i bagagerummet, er en sikkerhedssele specielt lavet til hunde en god løsning. Der findes forskellige løsninger, men de mest almindelige er en ekstra strop der sættes på hundens sele og derefter klikkes fast i spænden.

Din hund skal i den forbindelse sidde på bagsædet, da de ellers risikerer at blive ramt af airbaggen på passagersædet. Selen må aldrig monteres til hundens halsbånd, da du risikerer kvælning eller at knække nakken på hunden ved hårde opbremsninger eller kollision.

hundegitter til bil

Hundegitter til bilen

Hvis en af de to andre løsninger ikke er en mulighed, så kan du overveje et hundegitter. Hundegitteret har til formål at sørge for hunden ikke kan komme fra bagagerummet til kabinen. Der findes mange forskellige typer, der kan monteres i de fleste bilmærker. 

Det er dog vigtigt at pointere at denne løsning ikke sikrer hunden, men kun passagererne ved et uheld.

Efterlad aldrig hunden i en varm bil

Du ved det selvfølgelig godt, men vi kan ikke skrive en artikel omkring, at have hund i bilen uden at indkludere et afsnit omkring aldrig, at efterlade sin hund i en varm bil. Du bør aldrig efterlade din hund i bilen i sommerperioden, det kan være direkte livstruende for den. 

Der er formentlig ingen der ønsker at skade deres hund med vilje, men alligevel kan man spotte hunde der er efterladt i bilen på parkeringspladsen i sommerperioden. For det fleste handler det nok om, at man bare lige hurtigt skal handle noget på vej hjem. Det tager jo kun lige 5 minutter… Men så er der kø ved kassen og du møder lige en gammel veninde på vej ud. Inden du har set dig om, så har den lille smuttur taget 20 minutter og i mellemtiden kan temperaturen inde i bilen, hvor hunden opholder sig være steget til 85 grader.

Hvad gør jeg hvis jeg ser en hund i en bil?

Hvis du ser en hund i en bil, som er parkeret i sommervarmen, bør du som udgangspunkt kontakte politiet, som kan tage hånd om sagen. Hvis du kan konstatere at hunden i bilen lider og situationen er akut, må du faktisk godt slå ruden i stykker. Det er dog vigtigt, at du kan bevise du handlede i nødret og at hunden var i livsfare. Sørg derfor altid for, at have vidner omkring dig inden du foretager sådan en handling, ellers risikerer du bøde og erstatningskrav. 

Hvis en hund omkommer af hedeslag i en bil, vil ejeren kunne sigtes for overtrædelse af dyreværnsloven. Hvilket kan resultere i bødestraf.